Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Milloin saan koronarokotteen?

Koronarokotukset toteutetaan THL:n ohjeistuksen mukaisesti siten, että ensin rokotetaan ne sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, jotka hoitavat COVID-19 -potilaita. Sen jälkeen rokottaminen etenee hoivakotien henkilöstöön ja asukkaisiin, sosiaali- ja terveydenhuollon kriittiseen henkilökuntaan sekä kansalaisiin, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia. Muulle väestölle tarjotaan rokotetta tämän jälkeen.
Rokotuksien alkamisesta väestölle tiedotetaan erikseen kuntien ja Mehiläinen Länsi-Pohjan nettisivuilla. Mehiläinen Länsi-Pohjan koronapuhelin ei palvele rokoteasioissa.

Milloin kyseessä on koronavirus?

Koronatulehduksen oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli, tai haju- tai makuaistin puutos.

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta löytyy myös THL:n sivulta.

Neuvontaa antaa myös valtakunnallinen puhelinneuvonta 0295 535 535 (ma-pe klo 8-21 ja la klo 9-15).

Milloin ja miten hakeudun koronatestiin?

Mikäli sinulla on hengitystieinfektion tai muita koronavirustartuntaan sopivia oireita, mutta et katso tarvitsevasi terveydenhuollon ammattilaisen arviota tai hoitoa, voit varata ajan korona-näytteenottoon.

Länsi-Pohjassa koronaviruksen näytteenottokriteerit ovat THL:n ohjeiden mukaiset. Testiin ei ole syytä hakeutua, mikäli mitään oireita ei ole.

Tee arvio koronavirustartunnasta ja testin tarpeesta www.omaolo.fi.

Näytteenotossa ei tehdä hoidon tarpeen arviointia.

Tutustu myös ohjeeseen lapsen sairastumisesta ja koronanäytteenotosta.

Tornion näytteenottopiste (Tornio, myös muut Länsi-Pohjan kunnat la ja su)

Pakkahuoneenkatu 1 (Greenlinen Tullin päädyn parkkialue) ma-su vain ajanvarauksella. Saapuessa näytteenottoon jätä auto merkitylle paikalle. Siniselle näytteenottokontille saavutaan kävellen. Ruuhkien välttämiseksi tule vasta juuri ennen omaa aikaa. Varattu aika on ohjeellinen. Piste palvelee myös muiden Länsi-Pohjan kuntien asukkaita la-su, arkisin tulee hakeutua oman kunnan näytteenottopisteeseen.

Ajanvaraus  – Tornio*

Katso ohje ajanvarauksesta ja näytteenottoon saapumisesta: https://youtu.be/43Mxf_HeQPU

Kemin näytteenottopiste (Kemi ja Keminmaa)

Sairaalakatu 1 (Kemin tori) ma-pe vain ajanvarauksella. Näytteenottoon saavutaan ensisijaisesti autolla eikä autosta nousta näytteenoton aikana. Pyöräilijät ja jalankulkijat noudattavat ohjeita paikan päällä. Saavu paikalle vasta juuri ennen omaa aikaa ruuhkan välttämiseksi. Ajanvaraus on ohjeellinen.

Ajanvaraus – Kemi ja Keminmaa*

Mitä teet, jos tarvitset koronaepäilyssä terveydenhuollon ammattilaisen apua?

Älä hakeudu oma-aloitteisesti päivystysvastaanotolle infektio-oireisena ilman edeltävää yhteydenottoa.

Ota ensisijaisesti yhteyttä Mehiläisen Digiklinikkaan, joka palvelee joka päivä klo 8.00-20.45. Tutustu OmaMehiläisen pikaohjeeseen, joka ohjaa oikean Digiklinikka-kanavan valintaan.

Voit soittaa myös koronaviruspuhelimeen 040 825 1072 joka päivä klo 8-21 ja muina aikoina keskussairaalan akuuttiklinikalle 040 149 1340 hoidon tarpeen arvioimiseksi.

Hätätilanteissa soita 112

Mistä löytyvät näytteiden tulokset?

Katso koronavirusnäytteen tulos Omakannasta. Lapsen huoltaja voi Omakannassa tarkastella vain alle 10-vuotiaan tietoja, joten 10-17-vuotiaiden negatiivisesta tuloksesta ilmoitetaan tekstiviestitse.

Positiivisesta näytteestä otetaan aina yhteys potilaaseen puhelimitse.

Jos olet käynyt koronatestissä, pysyttele kotona omaehtoisessa karanteenissa, kunnes testitulos on valmistunut. Valmistumisessa voi kestää 1-3 vuorokautta.

Emme vastaa koronatestivastausten tiedusteluihin koronaviruspuhelimessa, koska se on tarkoitettu vain hoidon tarpeen arviointiin.

Miten koronavirustautia hoidetaan ja miten menettelen, jos olen altistunut?

Kotikuntasi terveydenhuollon viranomaiset ottavat sinuun yhteyttä, kun positiivinen testitulos on tullut. Saat heiltä hoito- ja seurantaohjeet. Viranomaiset määräävät sinut eristykseen, jolla halutaan estää jatkotartunnat.

Kotikuntasi terveysviranomaiset ottavat myös yhteyttä, jos olet saanut tiedon altistumisesta. Odota rauhassa yhteydenottoa ja pysyttele kotona. Sinun ei pidä hakeutua koronatestiin tai soittaa puhelinpalveluun, jos olet oireeton.

Tutustu määritelmään, milloin olet altistunut COVID-19 tapaukselle.

THL:n hoito-ohjeet sairastuneelle.

Länsi-Pohjan alueen ohjeet eristyksestä ja karanteenista.

THL:n ohjeet karanteenista ja eristyksestä.

Mitä teen, jos koronavilkku hälyttää?

Toimi koronavilkun ohjeiden mukaisesti.

Miten koronavirus vaikuttaa toimintaamme?

Toimipaikoissamme on poikkeusjärjestelyjä koronaepidemian aikana. Lue tarkemmat ohjeet Terveysasemat ja hammashoitolat tai Keskussairaala -sivuilta.