Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

 

Mehiläinen Länsi-Pohjassa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksia koronavirustapauksia epäiltäessä. Seuraamme tiiviisti kotimaisia ja ulkomaisia asiantuntija-arvioita tilanteesta.

Valtakunnallinen puhelinneuvonta 0295 535 535 tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta (ma-pe klo 8-21 ja la klo 9-15).

Mehiläinen Länsi-Pohjan ohjeet koronavirusaikana

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronatilannetta voi seurata THL:n karttasovelluksesta: www.thl.fi/koronakartta. Sovellukseen on koottu tiedot laboratoriovarmistetuista koronavirustartunnoista Suomessa. Kartta päivitetään kello 12.00.

Mikäli epäilet koronavirusta

Koronatulehduksen oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli, tai haju- tai makuaistin puutos.

Mikäli sinulla on hengitystieinfektion tai muita koronavirustartuntaan sopivia oireita, mutta et katso tarvitsevasi terveydenhuollon ammattilaisen arviota tai hoitoa, voit varata ajan korona-näytteenottoon alla olevan linkin kautta. Näytteenotossa ei tehdä hoidon tarpeen arviointia.

Mikäli ajanvaraus ei onnistu, on OmaMehiläisessä päällä asetus, jossa vaaditaan vahva tunnistautuminen. Kirjaudu OmaMehiläiseen ja mene sovelluksen asetuksiin. Omat tiedot – asetukset – ajanvaraus. Ota päältä pois asetus Salli verkkoajanvaraus vain vahvasti tunnistautuneena. 

Mikäli ehdit tervehtyä testiin pääsyä odottaessa, ei testiin pidä tulla. Oireettomana töihin, hoitoon ja kouluun voi palata ilman testausta. Testiin ei tule hakeutua, mikäli mitään oireita ei ole, tai lasten kohdalla, mikäli oireet ovat hyvin lieviä.

Mikäli koet, että tarvitset asiantuntijan arviointia ja hoitoa, ota yhteyttä Mehiläisen Digiklinikkaan 07-23, tai soita koronaviruspuhelimeen 040-825 1072. Puhelinnumero palvelee joka päivä klo 8-21.

Tornion näytteenotto

Tornion koronavirusnäytteenotto sijaitsee osoitteessa Pakkahuoneenkatu 1 (Greenlinen Tullin päädyn parkkialue). Näytteenotto on avoinna ma-pe klo 8-14.30 ja toimii ainoastaan ajanvarauksella. Saapuessa auto tulee jättää merkitylle paikalle. Siniselle näytteenottokontille saavutaan kävellen. Ruuhkien välttämiseksi pyydetään saapumaan vasta juuri ennen omaa aikaa. Varattu aika on ohjeellinen.

Ajanvaraus Tornion koronanäytteenottoon*

Kemin ja Keminmaan näytteenotto

Kemin koronavirusnäytteenotto sijaitsee osoitteessa Sairaalakatu 1 (tori). Näytteenotto on avoinna ma-pe klo 8-14.30 ja toimii ainoastaan ajanvarauksella. Näytteenottoon saavutaan ensisijassa autolla, eikä autosta nousta näytteenoton aikana. Pyöräilijät ja jalankulkijat noudattavat ohjeita paikan päällä. Paikalle pyydetään saapumaan vasta juuri ennen omaa aikaa ruuhkan välttämiseksi. Ajanvaraus on ohjeellinen.

Ajanvaraus Kemin ja Keminmaan näytteenottoon*

Arvion koronavirustartunnasta voi tehdä omatoimisesti osoitteessa www.omaolo.fi. Tarvittaessa palvelu ohjaa ottamaan yhteyttä koronaviruspuhelimeen. Länsi-Pohjassa koronaviruksen näytteenottokriteerit ovat THL:n ohjeiden mukaiset.

Älä hakeudu oma-aloitteisesti päivystysvastaanotolle infektio-oireisena ilman edeltävää yhteydenottoa koronaviruspuhelimeen. Hätätilanteissa soita 112.

Huomioithan, että koronavirusnäytteen tulos on katsottavissa Omakannasta. Lapsen huoltaja voi Omakannassa tarkastella vain alle 10-vuotiaan tietoja, joten ilmoitamme 10-17-vuotiaiden osalta negatiivisesta tuloksesta tekstiviestitse. Positiivisesta näytteestä potilaaseen ollaan aina yhteydessä puhelimitse. Emme vastaa koronavastaustiedusteluihin puhelinpalveluissamme, jotta palvelu ei ruuhkautuisi.

* Sähköisen ajanvarauksen asiakastietojen osalta rekisterin pitäjänä toimii Mehiläinen Oy.

Keskussairaalan ja terveyskeskusten vastaanotot

Ajanvarausvastaanotolle ja tutkimuksiin voi tulla turvallisin mielin. Koronaepäilypotilaat hoidetaan muista potilaista erillään. Henkilökuntamme käyttää suu-nenäsuojia sairaalassa sekä terveyskeskusten vuodeosastoilla, kiirevastaanotoilla ja tarvittaessa vastaanotoilla.

Mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita ja olet tulossa kiireettömälle vastaanottoajalle, ole yhteydessä terveysasemalle tai sairaalan poliklinikalle uuden ajan saamiseksi. Tarvittaessa sinut voidaan ohjata myös koronanäytteisiin.

Muista huomioida hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä turvavälit sekä odotustiloissa että käytävillä liikuttaessa. Annamme kaikille keskussairaalaan (sekä potilaat että omaiset) tulijoille suu-nenäsuojat ja opastamme suojan oikeaan käyttöön. Alle kouluikäisten lasten suojainten käyttö harkitaan tapauskohtaisesti.

Asioithan terveyskeskuksessa ja keskussairaalassa vain ajanvarauksella. Jos sinulla ei ole ajanvarausta, ole puhelimitse yhteydessä aina ennen saapumista.

Varaudu esittämään käyntisi syy saapuessasi terveydenhuollon ammattilaiselle.

Vierailut keskussairaalassa

Vierailurajoituksia Länsi-Pohjan keskussairaalaan on nyt lievennetty.

  • Vanhemmat saavat olla sairaalassa potilaana olevan lapsensa luona
  • Isät tai tukihenkilöt ovat tervetulleita mukaan raskauden seurantaan ja synnytykseen ja voivat osallistua myös vastasyntyneen hoitoon osastolla.
  • Muutoin 1-2 lähiomaista kerrallaan voi vierailla vuodeosastolla olevan potilaan luona

Vierailijoiden on oltava täysin terveitä ja oireettomia. Kaikille vierailijoille annetaan suu-nenäsuojat. Sovi vierailusta mieluiten etukäteen hoitavan yksikön kanssa.

Keskussairaalan pääovi on auki vain arkisin 7-16 ja viikonloppuisin/arkipyhinä 8-16. Muulloin kulku osastoille tapahtuu akuuttiklinikan kautta. Varaudu esittämään käyntisi syy saapuessasi terveydenhuollon ammattilaiselle.