Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Milloin kyseessä on koronavirus ja miten toimin, mikäli epäilen saaneeni koronavirusinfektion?

Koronatulehduksen oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli, tai haju- tai makuaistin puutos.

Lieväoireisten ei ole välttämätöntä hakeutua koronavirustestiin, vaan riittää että sairastaa oireisen hengitystieinfektion kotona.

Vaikeita oireita ovat esimerkiksi heikotuksen, minkä vuoksi sinun on vaikea nousta vuoteesta, et pysty puhumaan kuin lyhyehköin lausein, hengästyt pienestäkin liikkeestä. Hengenahdistus on myös lievänä erittäin tyypillinen hengitystieinfektion oire, jota voi turvallisesti seurata myös kotona.

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta löytyy THL:n sivulta.

Milloin ja miten hakeudun koronatestiin?

Mikäli sinulla on hengitystieinfektion tai muita koronavirustartuntaan sopivia oireita, mutta et katso tarvitsevasi terveydenhuollon ammattilaisen arviota tai hoitoa, voit tehdä kotitestin tai varata ajan korona-näytteenottoon (näytteenotossa ei tehdä hoidon tarpeen arviointia). Jos tarvitset todistuksen työnantajalle hakeudu viralliseen testiin. Mahdollisen positiivisen koronatestituloksen saatuasi ota yhteys joko Digiklinikkaan tai varaa-aika vastaanotolle saadaksesi sairaslomatodistuksen.

Tornion näytteenottopiste

Pakkahuoneenkatu 1 (Greenlinen Tullin päädyn parkkialue) ma-pe vain ajanvarauksella. Saapuessa näytteenottoon jätä auto merkitylle paikalle. Siniselle näytteenottokontille saavutaan kävellen. Ruuhkien välttämiseksi tule vasta juuri ennen omaa aikaa. Varattu aika on ohjeellinen.

Ajanvaraus  – Tornio*

Kemin näytteenottopiste (Kemi ja Keminmaa)

Kauppakatu 22 (vanha terveysasema) ma-pe vain ajanvarauksella.

Ajanvaraus – Kemi ja Keminmaa* 

Mitä teet, jos sinulla on vaikeita koronavirusoireita ja terveydenhuollon ammattilaisen apua?

Soita oman kunnan terveysaseman puhelinpalveluun arkisin klo 8-16 ja muina aikoina keskussairaalan akuuttiklinikalle 040 149 1340  hoidon tarpeen arvioimiseksi. Älä hakeudu vastaanotolle infektio-oireisena ilman edeltävää yhteydenottoa.

Hätätilanteissa soita 112

Neuvontaa antaa myös valtakunnallinen puhelinneuvonta 0295 535 535 (ma-pe klo 8-21 ja la klo 9-15).

Mistä löytyvät näytteiden tulokset?

Virallisen koronavirustestin tulos on Omakannassa.

Näytteenottoa tai vastauksia koskevissa tiedusteluissa yhteys:

THL:n hoito-ohjeet sairastuneelle.

THL:n ohjeet karanteenista ja eristyksestä.

Kaikki ajankohtaiset