Ennen hoitoa

Ajanvaraus

Mehiläinen Länsi-Pohjan terveysasemilla ja hammashoitoloissa on käytössä hoidontarpeen arvioinnin puhelinpalvelu Kemin, Keminmaan ja Tornion asukkaille.

Länsi-Pohjan keskussairaalan vastaanotolle pääseminen edellyttää lääkärin lähetettä. Useilla sairaalan poliklinikoilla on käytössä takaisinsoittojärjestelmä. Puhelunne tallentuu soittojärjestelmään ja hoitaja soittaa takaisinsoittoaikana. Keskussairaalan ajanvarauskirjeet lähetetään pääsääntöisesti iPost-palvelun välityksellä, jolloin kutsukirje on luettavissa OmaPostin sähköisestä postilaatikosta. Saat ajanvarauskirjeen myös paperikirjeenä, mikäli et ole OmaPosti-palvelussa erikseen ilmoittanut vastaanottavasti postin vain sähköisesti. Kiireellisestä ajanvarauksesta ilmoitetaan potilaalle SMS-viestillä, mikäli potilasta ei tavoiteta puhelimitse.

Esteen sattuessa

Jos olet estynyt tulemaan vastaanotolle tai sairaalahoitoon sovittuna aikana, ilmoitathan siitä välittömästi yksikköön, jonne ajanvaraus on, jotta tilalle voidaan kutsua toinen potilas. Peruuttamatta jätetystä aikavarauksesta peritään asetuksen mukainen peruutusmaksu. 

Tarttuva tauti, nuha, yskä tai kuume ovat yleensä esteenä esimerkiksi leikkaukselle tai erikoistutkimukselle. Jos sairastut, ota etukäteen yhteyttä kutsukirjeen lähettäneeseen yksikköön. 

Sairaalaan tulo

Lue Länsi-Pohjan keskussairaalaan (LPKS) kutsukirje huolellisesti ja pidä se tallessa. Kutsukirjeessä kerrotaan, milloin ja minne tulet, missä ilmoittaudut ja miten tarvittaessa valmistaudut ennen tuloasi. Noudata annettuja ohjeita täsmällisesti. Tervetuloa. 

Mitä mukaan sairaalaan

Hoidon helpottamiseksi potilaan on hyvä valmistautua sairaalaan tuloon etukäteen. Mukana on hyvä olla:​ 

  • Ajanvarausilmoitus 
  • Ajan tasalla oleva lista käytössä olevista lääkkeistä ja luontaistuotteista. On tärkeää merkitä listaan myös lääkkeiden vahvuus ja annostelu. 
  • Kela-kortti 
  • Äitiys- ja neuvolakortit 
  • Sairauskassan tai vakuutusyhtiön maksusitoumukset 
  • Mahdollinen asiakasmaksujen seurantakortti 
  • Omat käytössänne olevat erikoislääkket (esim. astmasuihkeet, insuliinikynät, silmätipat, hormonilääkkeet) 
  • Omat käytössä olevat apuvälineet 
  • Osastolle tullessa henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet 
  • Lapsipotilaalle jokin tärkeä lelu 

Päällysvaatteiden säilytystä varten pääaulassa on lukolliset kaapit (varaa 50 sentin kolikko). Vuodeosastoilla potilashuoneissa on lukolliset kaapit.  

Jätä kotiin suuret rahasummat, arvoesineet ja korut, sillä sairaala ei vastaa niiden katoamisesta tai rikkoutumisesta. Lasku hoidosta lähetetään jälkikäteen kotiin. 

Kulkuneuvojen käyttö

Keskussairaalan edessä on sairaalassa asioiville maksuton paikoitusalue (parkkikiekolla 4 h). Vuodeosastopotilaille voidaan neuvonnassa kirjoittaa parkkilupalappu pysäköintiin sairaalassaoloajalle. Neuvonnan henkilökunta tilaa pyydettäessä taksin, kun lähdet kotiin sairaalasta. 

Neuvonta

Tultuasi sairaalaan voit kysyä pääaulassa olevasta neuvontapisteestä tietoa poliklinikoiden sijainnista tai ohjeita sairaalassa liikkumiseen. Neuvonta on avoinna ma-to 7.00-16.00 ja pe 7.00-15.00.