Hoidossa

Itseilmoittautuminen

Ilmoittaudu pääaulan ilmoittautumisautomaatilla. Automaatti tulostaa kuitin, joka ohjeistaa mihin tutkimus- tai vastaanottoaika on varattu. Jos yksikössä on oma automaatti, ilmoittaudu myös siinä.

Odottavan aika on pitkä

Oman vuoron odottaminen poliklinikalla saattaa tuntua pitkältä. Sinut on kutsuttu poliklinikalle laboratorio-, röntgen- ym. tutkimusten takia hyvissä ajoin ennen lääkärin tapaamista, koska tutkimustulosten valmistuminen vie aikaa. Lääkäri tarvitsee tulokset ennen kuin voi ottaa sinut vastaan. Jos odotusaika tuntuu liian pitkältä, kysy miksi ja miten kauan joudut vielä odottamaan. Samalla voit sopia esim. kahviossa käynnistä.

Puhelin, televisio ja tietokoneen käyttö

Matkapuhelimen ja tabletin käyttö on sallittua, jos sitä ei ole erikseen kielletty. Huomioithan muut potilaat käyttäessäsi matkapuhelinta.

Matkapuhelimen käyttö on joisain tiloissa kielletty, koska ne voivat häiritä hoito- ja tutkimuslaitteiden toimintaa. Jos näet matkapuhelimen käytön kieltävän kyltin, katkaise puhelimestasi virta kokonaan.

Vuodeosastoilla on televisiot ja pääaulassa on Internet-pääte asiakkaiden käytettävissä. Sairaalassa on myös langaton verkko asiakkaiden omien tietokoneiden käyttöä varten.

Tupakointi ja päihdyttävät aineet

Länsi-Pohjan keskussairaala on savuton sairaala. Sairaalassa ei myydä tupakkatuotteita. Jos tupakoit, harkitse olisiko sinulla mahdollisuus lopettaa tupakointi jo hyvissä ajoin ennen sairaalaan tuloa. Tupakointi heikentää leikkauskelpoisuutta ja vähentää eräiden laboratoriotutkimusten luotettavuutta.

Tarvittaessa saat tukea henkilökunnalta tupakoinnin lopettamiseen.  Mikäli et voi olla tupakoimatta sairaalassaoloaikanasi, tiedustele henkilökunnalta tupakointitiloista. Alkoholin ja muiden päihdyttävien aineiden tuonti sairaalaan ja käyttö sairaala-alueella on kielletty.

Tuoksut ja hajusteet

Sairaalassa on paljon allergisia potilaita, omaisia ja henkilökuntaa, jotka saavat hajuista allergisia oireita.  Tämän vuoksi pyydämme välttämään hajusteiden ja voimakkaiden partavesien käyttöä sairaalassa ollessa ja vieraillessa.

Läheisten vierailut ja potilaan voinnin tiedustelu

Läheisten vierailut ovat tärkeitä. Vuodeosastoilla suositellaan, että potilastiedustelut tapahtuisivat klo 12.00 jälkeen ja ensimmäiseksi lähiomaiseksi merkitty henkilö toimisi yhteyshenkilönä. Lisäksi toivomme, että osastojen vierailuaikoja klo 14–19 noudatettaisiin. Tartuntavaaran vuoksi nuhaa, yskää tai muuta tarttuvaa tautia sairastavan tai henkilön, jonka kotona sairastetaan tarttuvaa tautia, ei tule vierailla sairaalassa.

Tervetulleita tuliaisia ovat lehdet ja kirjat. Kukkien ja ruokatavaroiden tuonnista tulee neuvotella osaston henkilökunnan kanssa, koska kukat voivat aiheuttaa allergiaa tai potilaalla saattaa olla erikoisruokavalio. Lastenosaston tuomisista on sovittava erikseen hoitajien kanssa.

Potilastietoja annetaan vain potilaan luvalla. Sairaalan henkilökunta toivoo, että omaiset sopisivat keskenään, kuka kyselee puhelimitse potilaan vointia, kotiinpääsyä jne.

Potilashotelli

Keskussairaalassa on potilashotelli. Potilashotelli on soluhuoneisto, joka koostuu kahdeksasta kahden hengen huoneesta ja yhdestä yhden hengen huoneesta. Huone varataan neuvonnasta, josta saat myös avaimen. Neuvonta on avoinna ma-to 7.30-15.30 ja pe 7.30-15.00.

Huoneen vuokra on 43 €/vrk riippumatta siitä, onko huoneessa yksi vai kaksi yöpyjää.

Lisätietoa potilashotellista (PDF)

Sairaalasielunhoito

Länsi-Pohjan keskussairaalan sairaalapastorina toimii Ari Niskala p. 040 357 6608 ja sähköposti ari.niskala@evl.fi.