Länsi-Pohjan keskussairaalassa on hyvät valmiudet hoitaa myös mahdolliset koronaviruspotilaat

TIETOA KORONAVIRUKSESTA

Länsi-Pohjan keskussairaalassa on hyvät valmiudet hoitaa myös mahdolliset koronaviruspotilaat.

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Suurin osa sairastuneista saa vain lieviä oireita, mutta osa voi saada myös keuhkokuumeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan 27.2.2020 mennessä tapauksia on todettu yli 81 000, joista Manner-Kiinan ulkopuolella on ollut yli 3 500. Viikosta 9 lähtien tapauksia on raportoitu enenevästi mm. Pohjois-Italiasta, Etelä-Koreasta ja Iranista.

 

Milloin epäillä tartuntaa?

Koronavirustartuntaa tulisi epäillä henkilöillä, jotka 25. helmikuuta alkaen saavat äkillisen hengitystieinfektion oireita (kuume, yskä, hengenahdistus) ja ovat palanneet 14 vuorokauden kuluessa Manner-Kiinasta, Iranista, Etelä-Koreasta tai Italian tietyiltä alueilta. Pohjois-Italian hiihtokeskukset eivät pääsääntöisesti sijaitse näillä alueilla eikä matkustamiseen Milanon lentokentän kautta liity suurentunutta tartuntariskiä. Ajankohtainen lista epidemia-alueesta löytyy THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Oireettomia epidemia-alueella oleskelleita ei tutkita. Lisäksi on hyvä huomata, että monet tavanomaiset taudit aiheuttavat samanlaisia oireita. Ensivaiheessa hoitava lääkäri tekee arvion siitä, onko syytä epäillä koronavirustartuntaa ja konsultoi infektiolääkäriä, jonka päätöksellä jatkotutkimuksiin edetään.

 

Soita ennen hoitoon hakeutumista

Jos olet vieraillut yllä mainitulla alueella tai olet ollut yhteydessä laboratoriovarmistettuun koronaviruspotilaaseen ja saat 14 vrk:n kuluessa tämän jälkeen hengitystietulehduksen oireita, soita kaikkien kuntien yhteiseen puhelinnumeroon 040 825 1072. Numerosta saat tarkemmat ohjeet hoitoon hakeutumista varten. Puhelinnumeroon voi soittaa vuorokauden ympäri.

Jos sinut ohjataan sairaalan, ulko-oviin on laitettu ohjeet suomeksi, englanniksi ja kiinaksi. Tämä on tärkeää, jotta et päivystykseen tullessa altistaisi muita sairaalassa asioivia.

 

Hyvä käsihygienia ehkäisee leviämistä

Koronavirustartuntojen leviämistä voi parhaiten ehkäistä pitämällä huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Tutustu THL:n käsienpesuun ja yskimiseen liittyviin ohjeisiin: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

THL, suomalaiset viranomaiset ja sairaanhoitopiirit sekä muut terveydenhuollon palvelutuottajat seuraavat tilannetta tiivisti. Länsi-Pohjassa noudatetaan THL:n ja viranomaisten ohjeita. Lisätietoa koronaviruksesta löytyy THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19