Mehiläinen Länsi-Pohjan leikkausjonot purettu – hoitojonot ja hoidon tarpeen arviointi hyvällä tasolla

Lehdistötiedote 14.1.2021

Kevään aikana koronan takia syntyneiden hoitojonojen purkaminen on sujunut Mehiläinen Länsi-Pohjassa onnistuneesti. Hoitotakuun määrittelemän yli kuuden kuukauden leikkausjonossa ei 31.12.2020 ollut yhtään potilasta. 

Vaikean koronatilanteen vuoksi 2020 loppukevään ja kesän aikana syntyneitä hoitojonoja on pystytty purkamaan tehokkaasti jatkuvasta pandemiatilanteesta huolimatta.

– Tällä hetkellä yli kuusi kuukautta hoitoa odottaneita on vain 19 eli 1,7 prosenttia kaikista hoitoa odottavista potilaista, kun vielä elokuussa yli hoitotakuun meni 228 potilasta. Vastaavasti leikkausjonoissa ei vuoden vaihteessa ollut yli kuusi kuukautta leikkaukseen pääsyä odottavia potilaita, kun vielä elokuussa vastaavassa tilanteessa oli 131 potilasta. Erityisen paljon olemme pystyneet parantamaan hoitoon pääsyä kaihikirurgiassa, Mehiläinen Länsi-Pohjan lääketieteellinen johtaja Paavo Uusimaa kertoo.

Hoitotakuun määritelmän mukainen hoidon tarpeen arviointi pystytään Mehiläinen Länsi-Pohjassa tekemään kolmen kuukauden aikarajan sisällä lähes 95 prosentilla potilaista, kun vielä elokuussa hoidon tarpeen arvioi viivästyi 20 prosentilla potilaista.

– Tulokset ovat oikean suuntaisia ja olemme onnistuneet tilanteeseen nähden hyvin, vaikka lähetteitä on tullut runsaasti ja hoidon tarpeen arviointia ja hoitoa odottavien potilaiden kokonaismäärä on noussut reilusti syksyn aikana. Teemme tällä hetkellä töitä erityisesti kirurgiassa, keuhkosairauksissa ja korva-, nenä- ja kurkkutaudeissa parantaaksemme hoitoon pääsyä, Uusimaa jatkaa.

Kiireellistä ja päivystyksellistä hoitoa tarvitsevat potilaat on hoidettu jatkuvasti ilman viiveitä hoitoon pääsyssä. Ei-kiireellinen poliklinikka- ja leikkaustoiminta käynnistyi jälleen kesän jälkeen normaalitahtisena elo-syyskuussa ja hoitotakuun piirissä olevien hoitoon pääsy on nyt lähes normalisoitunut.

– Koronatilanteen kehittyminen vaikuttaa merkittävästi hoitoon pääsyyn tulevina aikoina. Mikäli koronatilanne pysyy rauhallisena, eikä vaikuta toimintaamme, saamme parannettua palveluihin pääsyä entisestään talven aikana. Lääkäreiden ja muun henkilökunnan saatavuus on edelleen kohentumassa kevään 2021 aikana tekemiemme onnistuneiden rekrytointien ansiosta. Hoitotakuuseen hoidon tarpeen arviointia ja hoitoa odottavien osalta pääsemme näillä näkymin helmikuun aikana, Uusimaa arvioi.

Mehiläinen Länsi-Pohja on Mehiläisen ja Kemin, Tornion, Keminmaan sekä Simon kunnan yhteisyritys, joka tuottaa keskeiset Länsi-Pohjan keskussairaalan palvelut sekä perusterveydenhuollon palvelut alueen asukkaille.