Sakari Mustakallio-palkinto ja mitali Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n syöpätautien ylilääkäri Jaana Kaleva-Kerolalle

Jaana Kaleva-Kerola

Suomen Onkologiayhdistys ry on myöntänyt vuoden 2019 Sakari Mustakallio-palkinnon ja mitalin Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n syöpätautien ylilääkäri Jaana Kaleva-Kerolalle.

Palkinto jaettiin Onkologiapäivillä Oulussa 30.8.2019, jossa palkinnon saaja piti juhlaluennon. Kaleva-Kerolan luento käsitteli ennen kaikkea lääkäri-potilassuhteen ja vuorovaikutuksen merkitystä vakavasti sairaita potilaita hoidettaessa, ja niitä työn tekemisen edellytyksiä, jotka edistävät hyvää vuorovaikutusta.

Jaana Kaleva-Kerola on pitkän linjan kliinikko ja hoitanut syöpäpotilaita koko lääkäriuransa ajana. Kaleva-Kerola valmistui lääkäriksi 1985 ja ja syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäriksi 1992. Vuodesta 1998 alkaen Kaleva-Kerola on toiminut Länsi-Pohjan keskussairaalan onkologina ja aloittanut onkologian poliklinikan toiminnan Kemissä. Lisäksi Kaleva-Kerolalla on palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys vuodelta 2008 ja hän toimi ETENE:n jäsenenä 2003-2010.

– Tällainen omilta kollegoita tuleva palkinto ja huomionosoitus tuntuu tietysti hyvältä ja siitä on syvästi kiitollinen, Kaleva-Kerola iloitsee.

– Syövän hoidossa sairauksien parantuneet hoitotulokset ja siihen liittyvä tutkimustyö on ansaitusti useimmiten ollut palkintoperuste. Nyt palkinto myönnettiin lääkärille, jonka työura on ennen kaikkea ollut kliinistä lääkärintyötä ja pyrkimystä edistää myös parantumattomasti sairaiden potilaiden hoitoa ja palliatiivista lääketiedettä sekä vuorovaikutustaitojen merkitystä hoidossa ja näiden taitojen opetusta nuorille kollegoille, Kaleva-Kerola kertoo.

Suomen Onkologiayhdistys ry on 1978 lähtien jakanut vuosittain Mustakallio-palkintoa syövän hoidossa tai tutkimuksessa ansioituneelle lääkärille tai fyysikolle. Perusteena on korkeatasoinen tutkimustyö, opetus tai muu toiminta, joka edistää syövän hoitoa ja toimii esikuvana ja kannustimena yhdistyksen jäsenille.