Allergiaoireet

Mitä allergia on?

Allergialla tarkoitetaan elimistön liian voimakasta reaktiota vierasta valkuaisainetta eli allergeenia kohtaan. Tavallisin allergian muoto on atopia eli yksilön taipumus muodostaa ylenmäärin allergeenikohtaista vasta-ainetta. Atopia ilmenee imeväisellä atooppisena ihottumana ja ruoka-allergiana. Lapsuudessa saattaa kehittyä herkistymistä siite- ja eläinpölyille, jotka ilmenevät nuhan ja silmäoireiden muodossa ja joillekin kehittyy myöhemmin astma. Puhutaan atooppisesta marssista.

60-luvulla allergioita hoidettiin allergeeneja välttämällä. Vähitellen kuitenkin huomattiin, että mitä enemmän vältettiin, sitä enemmän allergioita väestössä ilmeni. Vuonna 2008 Suomessa aloitettiin Kansallinen allergiaohjelma, jonka tavoitteena on allergeeniin tottumisen ja allergiaoireiden oireenmukaisen hoidon avulla vähentää allergioiden ilmaantuvuutta. Hyviä tuloksia on jo nähtävissä.

Allergiaoireiden hoito

Lievät allergiaoireet, kuten silmä- ja nuhaoireet siitepölyaikana tai lievä ihottuma tai limakalvo-oireet ruoka-aineista, eivät vaadi tutkimuksia, vaan niitä voi hoitaa itse. Ne pysyvät usein lievinä tai voivat jopa kadota, kun elimistö vähitellen tottuu allergeeniin. Jotta tottuminen on mahdollista, kannattaa häiritseviä allergioireita hoitaa erilaisin valmistein. Allergisen nuhan, silmäoireiden sekä ihon kutinan hoidoksi sopii suun kautta otettava antihistamiini. Hoitoa voi tehostaa silmäoireita lievittävin silmätipoin ja tukkoisuutta ja nuhaa lievittävällä kortisonisuihkeella. Ihoa kannattaa voidella perusvoiteella ja hankalampiin ihottumiin käyttää lyhyinä hoitojaksoina mietoa hydrokortisonivoidetta. Näitä kaikkia on saatavissa apteekista käsikauppavalmisteina.

Vaikeiden allergiaoireiden ja astman hoito suunnitellaan lääkärin kanssa.

Lisää tietoa ja vertaistukea löydät esimerkiksi potilasjärjestö Allergia- ja astmaliitosta ja Duodecimin Terveyskirjastosta.

Kirjoittaja LL Wera Sinkkonen 9.4.2016