Korva tukossa

Korvakäytävää peittää iho, joka erittää sitä suojaavaa vahaa. Vahan koostumus vaihtelee yksilöllisesti ja iän mukaan. Pehmeä vaha kulkeutuu itsestään ulos korvakäytävästä, mutta kiinteä vaha saattaa jäädä korvakäytävään muodostaen sen tukkivan vahatulpan. Vahatulppa saattaa aiheuttaa tukkoisuuden tunnetta, kuulonlaskua sekä lievää kutinaa

Vahatulpan itsehoito ja ennaltaehkäisy

Vahatulppaa voi ennaltaehkäistä pehmentämällä vahaa säännöllisesti siihen soveltuvalla öljyllä (Ceridal® , Vaxol® , Remo-Wax Oil®). Yleensä öljyn laittaminen n. kerran viikossa riittää. Korvatulppien käyttöä ja pitkälle korvakäytävään meneviä nappikuulokkeita kannattaa välttää. Pumpulipuikkoja ei tule käyttää korvien puhdistuksessa, sillä ne työntävät vaikkua syvemmälle korvakäytävään häiriten siten sen luonnollista poistumista. Lisäksi pumpulipuikko voi aiheuttaa vammoja korvakäytävään tai tärykalvoon.

Mikäli vahatulppa pääsee muodostumaan, pehmitetään sitä öljyllä kerran päivässä 3-5 vuorokauden ajan. Jo tämä voi poistaa tulpan. Pehmityksen jälkeen korvakäytävää huuhdellaan kädenlämpöisellä vedellä 20ml ruiskulla tai apteekista saatavalla huuhtelupumpulla pää kallellaan huuhdeltavan korvan puolelle. Huuhtelu tapahtuu korvakäytävän suulta, ruiskua ei tule viedä pidemmälle korvakäytävään. Myöskään suurempaa kuin 20 ml ruiskua ei tule käyttää liian suuren paineen välttämiseksi. Huuhtelun voi toistaa useamman kerran. Mikäli jää tunne, ettei kaikki vaha poistunut, voi itsehoidon toistaa useitakin kertoja muutaman päivän välein.

Milloin ammattilaisen arvioon?

Pitkäaikaisen korvasairauden yhteydessä tulee itsehoito suunnitella yksilöllisesti yhdessä terveydenhoitohenkilökunnan kanssa (kuulokoje, leikatut korvat, reikä tärykalvossa tms.)
Arvioon tulee myös hakeutua, mikäli korvassa tuntuu kipua, voimakasta kutinaa tai korvakäytävästä tulee märkäistä tai veristä vuotoa.

Kirjoittaja LL Wera Sinkkonen 9.4.2016