Mahatauti

Virusten aiheuttamat vatsataudit ovat erittäin yleisiä ja tarttuvat herkästi. Oireet alkavat hyvin äkillisesti ja oireina on usein vetisen ripulin lisäksi pahoinvointi ja oksentelu. Usein myös oireina on kuume tai kuumeinen olo särkyineen. Oireiden kesto on tyypillisesti 1-3 vuorokautta. Suolen toiminta saattaa kuitenkin olla epäsäännöllistä vielä usean viikon ajan.

Mahataudin itsehoito

Ripulia ja oksennusta hoidetaan nauttimalla runsaasti nesteitä. Vastoin yleistä uskomusta, mahataudin aikana saa syödä kevyesti. Apteekista saatavat ripulijuomat imeytyvät parhaiten suolistossa. Aikuinen voi käyttää myös apteekin itsehoito ripulilääkkeitä. Lapset ja vanhukset saattavat saada parissa päivässä nestehukan varsinkin, jos he kuumeilevat samanaikaisesti. Vatsakipuun ja kuumeeseen voi käyttää reseptivapaita parasetamoli valmisteita.

Milloin hoidon arvioon terveysasemalle?

Hakeudu hoidonarvioon, jos

  • Oksennuksessa on runsaasti verta.
  • Äkisti alkaneeseen pahoinvointiin ja oksenteluun liittyy voimakas päänsärky, eikä kyseessä ole aiemmin todettu migreeni.
  • Mahakipuun liittyy voimistuvia oksennuksia ilman ripulia.
  • Esiintyy veriulosteita, jotka eivät johdu peräpukamista.
  • Oksentelun jatkuessa yleiskunto huononee huomattavasti. Iäkkäät vanhukset ja pienet lapset ovat alttiita elimistön nestehukalle. Kuivumisen merkkejä ovat voimakas uupuminen ja limakalvojen kuivuus.
  • Jos mahatauti jatkuu yli neljä päivää.

Äkillisen mahataudin ennaltaehkäisy

Huolellinen käsien pesu vähentää virusten määrää merkittävästi. Kädet kannattaa pestä aina WC:stä lähtiessä ja ennen ruokailua runsaalla lämpimällä vedellä ja saippualla. Sairastuneen kotona kannattaa pestä huolellisesti WC, hanat ja kosketuspinnat klooripohjaisilla yhdisteillä.