Poskiontelotulehdus

Miksi poskionteloihin sattuu?

Poski- ja muiden nenän sivuonteloiden paineoireet ovat hyvin tavallisia viruksen aiheuttaman flunssan yhteydessä. Tuolloin limakalvot turpoavat ja niiden värekarvasolutoiminto heikkenee. Ilmapitoisiin onteloihin tulee alipainetta ja limaeritettä. Tila paranee yleensä oireenmukaisella hoidolla ja virustaudin helpotuttua.

Oireiden itsehoito

Oireenmukainen hoito (ilman reseptiä apteekista):
– Nenäkannuhuuhtelu keittosuolaliuoksella
– Särkylääkitys (Esim. parasetamoli ja/tai ibuprofeeni)
– Supistavat nenäsumutteet
– Antihistamiinit, mikäli allergiataipumusta
– Tarvittaessa kortikosteroidi-nenäsumute
Mikäli tukkoisuustila jatkuu pitkään, saattavat alueen bakteerit alkaa lisääntyä ja tuolloin puhutaan varsinaisesta poskiontelontulehduksesta. Tähän menee yleensä vähintään viikko flunssaoireiden alusta. Lievät bakteeritulehduksetkin paranevat yleensä oireenmukaisella hoidolla.

Milloin ammattilaisen arvioon?

Jos oireisto on kestänyt vähintään 10 päivää tai flunssa tuntuu menneen jo ohi, mutta sivuontelo-oireet vain pahenevat, kipu on voimakas tai Sinulla on kuumetta, voidaan terveysasemalla arvioida tilanne. Tarvittaessa bakteerin aiheuttamaa sivuontelotulehdusta hoidetaan oireenmukaisen hoidon lisäksi antibiootein.
Mikäli yleistilasi on heikentynyt, oireilevan puolen silmäluomet turpoavat, otsan alue kipeytyy voimakkaasti tai kehittyy voimakasta päänsärkyä, ota yhteyttä terveysasemalle. Mikäli sivuontelo-oireiden lisäksi teillä on hammasoireita, on syytä ottaa yhteyttä hammashoitolaan.

Poskiontelotulehduksen ennaltaehkäisy

Tärkein keino poskiontelontulehduksen ehkäisemiseksi on hyvä käsihygienia, jolla vältetään virustulehduksia. Myös allergiaoireiden hyvä hoito, tupakoimattomuus ja puhdas sisäilma vähentävät limakalvo-oireita ja näin alttiutta sivuontelotulehduksille.

Kirjoittaja LL Wera Sinkkonen 9.4.2016