PSA-mittaukset ja eturauhassyöpä

PSA-mittauksia ei suositella eturauhassyövän seulomiseksi

PSA on eturauhaskudoksen erittämä proteiini, jonka pitoisuutta voi mitata verestä. PSA pitoisuus veressä nousee eturauhasen koon kasvun myötä. Eturauhasen koko kasvaa normaalisti iän myötä, mutta kasvua voi aiheuttaa myös eturauhassyöpä.

Normaalin kasvun aiheuttamaa PSA nousua ja syövän aiheuttamaa nousua ei yleensä voi erottaa toisistaan. Poikkeuksena ovat suuret, yli 10 PSA arvot, jolloin syövän riski on 50%.
Eturauhassyöpä on aluksi oireeton, se kasvaa vuosien tai vuosikymmenien aikana hitaasti. Suurimmalla osalla ikääntyviä miehiä on syöpäsoluja eturauhasessa, jotka eivät aiheuta minkäänlaista oiretta heidän elinikänsä aikana. Noin puolella 70-vuotiaista miehillä on syöpäsoluja eturauhasessa. Jos oireettomalla miehellä todetaan yksittäisiä syöpäsoluja eturauhasessa, on mahdotonta varmuudella ennustaa mikä niistä joskus tulevaisuudessa etenevät oireita aiheuttavaksi ja mahdollisesti elämää lyhentäväksi syöväksi. Tämän takia merkittävä osa todetuista syövistä hoidetaan myös oireettomilla miehillä, vaikka suurin osa hoidoista on turhia. Hoidoista on merkittävä haitta potilaan elämälle esim. virtsanpidätyskyvyn ja seksuaalitoimintojen heikentymisen muodossa.

Matala PSA ei poissulje eturauhassyöpää

Osa eturauhassyövistä ovat nopeasti eteneviä ja lähettävät etäpesäkkeitä jo varhaisvaiheessa, ennen kuin ne kasvattavat eturauhasen kokoa tai PSA pitoisuutta veressä. Havaittujen eturauhassyöpätapausten määrä kasvoi suomessa vuoteen 2005 asti nopeasti PSA:n lisääntyneen tutkimisen vuoksi, vaikka itse syöpäkasvaimien määrä ei liene lisääntynyt. Lisääntynyt eturauhassyöpätapausten havaitseminen ei ole kuitenkaan vähentänyt eturauhassyöpäkuolemia.