Silmävammat

Suomessa tapahtuu vuosittain noin 50 000 silmätapaturmaa. Puolet näistä tapahtuu vapaa-ajalla, lähinnä urheilussa ja liikenteessä. Silmävammat on otettava aina vakavasti, koska vähäiseltäkin näyttävät silmävammat voivat helposti vaurioittaa pysyvästi silmän näkökykyä. Yleisimpiä silmän vammoja ovat silmään joutuneet vierasesineet. Tämän lisäksi silmää voi vaurioittaa terävä tai tylppä isku, syövyttävä aine tai fysikaalinen ärsyke kuten ultraviolettisäteily.

Silmän pinta on erittäin hyvin hermotettu ja pienikin roska silmässä voi aiheuttaa suhteettoman voimakkaat oireet. Roskantunne, viiltävä kipu, punoitus ja kyynelvuoto ovat tyypillisiä oireita.

Roska silmässä – oireet ja hoito

Suurin osa silmään joutuneista roskista poistuu itsestään räpyttelyn ja kyynelehtimisen ansiosta. Roskan poistuttua silmä voi edelleen kipuilla ja vetistää lähitunteina. Jos oireet eivät helpota tai silmän pinnassa näkyy sitkeästi kiinnittynyt roska, on syytä hakeutua lääkäriin päivystyksellisesti. Yleislääkäri saa useimmat vierasesineet poistettua. Jos roska on tiukassa tai syvemmällä, tehdään tarvittaessa lähete silmälääkäriin.

Kemiallisen silmävamman hoito

Kemiallisia silmävammoja tapahtuu niin vapaa-ajalla kuin työpaikoillakin. Siinä silmään on roiskunut nestettä tai kiteitä, jotka aiheuttavat silmässä kemiallisen syöpymisvamman. Erityisen vaarallisia ovat voimakkaat hapot tai emäkset, kuten esimerkiksi konepesuaineet ja betoni. Ensiapuna tärkeintä on aloittaa silmän huuhtelu välittömästi (mieluiten vedellä, hätätilassa muukin neutraali neste käy). Huuhtelua tulee jatkaa, kunnes potilas on päässyt lääkärin hoitoon.

Lävistävän silmävamman ensiapu

Lävistävässä silmävammassa terävä esine on puhkaissut silmämunan. Jos lävistävässä haavassa on vierasesine, sitä ei tule poistaa mutta tukea kuljetuksen ajaksi lisävaurioiden estämiseksi.

Tylppä isku silmään

Silmän tylppävamma syntyy esimerkiksi nyrkiniskukusta, pesäpallosta tai muusta tylpästä. Vammat voivat aiheuttaa eriasteisia vaurioita silmässä. Lievimmillään syntyy silmäluomien turvotusta ja verenpurkaumia, jotka eivät tarvitse hoitoa, mikäli silmä on avattavissa. Jos isku on hyvin kevyt ja aiheuttaa vain lievää mustelmaa luomelle, tilaa voi seurata itse. Tiukasti yhteen turvonneet luomet voivat peittää muita vammoja tai johtaa sidekalvon tulehdukseen ja olla aihe antibioottitippahoitoon.

Hyvin voimakas isku voi aiheuttaa luisen silmäkuopan murtuman tai silmämunan vaurioitumisen eriasteisine verenvuotoineen. Vähäisetkin näön häiriöt, kaksoiskuvat tai verenvuodot vaurioituneessa silmässä ovat aihe välittömään lääkärin tutkimukseen.

Lumisokeuden syyt ja hoito

Ultraviolettisäteilyn aiheuttama vamma eli ”lumisokeus” esimerkiksi hitsausliekistä, ultraviolettilampusta (solarium), kirkkaassa auringonvalossa lumisessa ympäristössä tai kesäisellä merellä tuleva näkyvää valoa lyhytaaltoisempi säteily voi ärsyttää side- ja sarveiskalvoa. UV-valon aiheuttama silmävamma (ns. lumisokeus) paranee usein itsestään muutamassa päivässä säteilyaltistusten loppuessa, mutta oireiden jatkuessa on syytä hakeutua silmälääkäriin.

Silmävammojen ennaltaehkäisy

Silmätapaturmien osalta tärkeintä on ennaltaehkäisy. Omalla käyttäytymisellään voi vaikuttaa ratkaisevasti tapaturmien ehkäisemiseksi.

  • Noudata työsuojelumääräyksiä ja käytä silmä- tai kasvosuojaimia myös tehdessäsi vastaavia töitä kotona.
  • Käsittele teräviä esineitä varoen ja valvo tässä suhteessa myös lapsia.
  • Käytä suojalaseja tai kasvosuojaa pelatessasi jääkiekkoa, salibandyä, sählyä, squashia ja värikuulapelejä.
  • Käytä suojalaseja ja noudata käyttö- ja turvallisuusohjeita, kun sytytät ilotulitteen. Pidä suojalaseja myös, kun seurat ilotulitusta ulkona, ja valvo myös lapsia.
  • Älä katso auringonpimennystä ilman suojalaseja; mieluiten seuraa pimennystä epäsuoralla heijastusmenetelmällä.
  • Suojaa silmäsi suoralta kirkkaalta auringonpaisteelta erityisesti rannalla, merellä, etelänmatkoilla ja hangilla, kun ultraviolettisäteily on voimakkainta. Käytä varjostavaa päähinettä ja valitse aurinkolasit, jotka estävät ultraviolettisäteilyn. Suojaa myös lasten silmät.
  • Syövyttäviä aineita käsiteltäessä on hyvä pitää käsillä runsaasti puhdasta vettä, jotta silmät voi tarvittaessa huuhtoa, jos ainetta joutuu silmiin.