Tipaton tammikuu

Tipattoman tammikuun viettäminen on monella tapaa hyödyllistä. Aivot ehtivät kuukauden aikana palautua alkoholin aiheuttamista muutoksista ja ihminen saattaa havaita, että on ajautunut alkoholinkäytössään riskirajoille. Paitsi että elimistö puhdistuu ja aineenvaihdunta normalisoituu, myös mahdollisista unihäiriöistä voi päästä eroon. Parhaassa tapauksessa mieli virkistyy ja masentuneisuus väistyy. Tipattomuus auttaa myös painonhallinnassa, sillä alkoholissa on runsaasti turhia kaloreita.

Alkoholiriippuvuus on yksi keskeisistä kansantaudeistamme. Mikäli epäilee riippuvuutta omalla kohdallaan sopii tammikuun tipattomuus mainioksi testiksi. Jos vaikeuksia ilmenee, kannattaa varata aika oman terveyskeskuksen sairaanhoitajalle tai lääkärille ja ottaa asia puheeksi.

Hoitohenkilökunta ei osaa aina yhdistää asiakkaan oireita alkoholin liialliseen käyttöön. Kun käy lääkärissä esim. unettomuuden, masentuneisuuden tai vaikka vatsavaivojen vuoksi kannattaa itse ottaa alkoholinkäyttö puheeksi.

Tipaton tammikuu toimii herättäjänä oman alkoholinkäytön tarkkailuun ja onnistuessaan kohottaa itsetuntoa ja sitä kautta elämänhallintaa. On myös huomioitava, että oman alkoholinkäytön seuraaminen vuoden muinakin kuukausina on tärkeää, sillä yksi tipaton kuukausi ei pelasta tilannetta, jos alkoholinkäyttö muuten on ongelmallista.

 

Lue lisää A-klinikkasäätiön sivuilta >>