Kliininen fysiologia ja neurofysiologia

Kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede

Kliininen fysiologia tutkii elimistön toimintoja erilaisten mittausten avulla. Tavallisimpia tutkimuskohteita ovat sydämen sekä verenkierto- ja hengityselimistöjen toiminta. Tutkimuksia ovat esimerkiksi kliiniset rasituskokeet, sydänsähkökäyrän (EKG) ja verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinnit sekä hengitysfunktiotutkimukset.

Isotooppitutkimuksilla saadaan kuvia elimistön toiminnasta. Niitä käytetään esimerkiksi syöpätautien selvittämisessä sekä luuston, sydämen, keuhkojen, munuaisten, aivojen hermovälittäjäaineiden ja tulehduksellisten sairauksien diagnostiikassa. Isotooppitutkimuksissa potilaalle annetaan pieni määrä radioaktiivisia lääkeaineita, joiden lähettämän säteilyn avulla kuvataan kuinka lääkeaineet käyttäytyvät elimistössä. Tutkimuksista aiheutuvat vähäiset säteilymäärät eivät ole haitaksi potilaalle tai ympäristölle. Nykyisin käytettävät kuvauslaitteet ovat yhdistelmälaitteita, joilla voidaan tarvittaessa kuvata samalla kertaa sekä radioaktiivisia lääkeaineita isotooppikuvauslaitteella (SPET) että elimistön rakennetta tietokonetomografialla (TT). Radioaktiivisia lääkeaineita voidaan käyttää myös erilaisten sairauksien hoitamisessa ja apuna leikkauksissa.

Tutkimuksiin ja hoitoihin tarvitaan aina lääkärin lähete. Ennakkoon tarvittavaa valmistautumista varten potilaan kotiin lähetetään kutsukirje sekä potilasohje.

Kliininen neurofysiologia

Kliinisen neurofysiologian tutkimukset selvittävät hermoston ja lihasten toimintaa. Sairauksia, joissa tutkimuksia käytetään ovat epilepsia, tajunnanhäiriöt, hermosäievauriot, hermopinteet, lihassairaudet ja unihäiriöt. Yleisimpiä tutkimuksia ovat aivosähkökäyrä (EEG) ja hermo-lihastutkimus (ENMG). 

Tutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete. Valmistautumista varten kotiin lähetetään kutsukirje ja potilasohje.


Yhteystiedot ja sijainti

Länsi-Pohjan keskussairaala
Kauppakatu 25
94100 Kemi

Sijaitsee 2. kerroksessa laboratorion (Nordlab) tiloissa. Odotusaula sijaitsee käytävän päässä.